test

Här finner ni samlad information kring satsningen Kemikaliesamtalen

måndag 2 januari 2012

Nyheter (Sidan uppdaterad: 9 okt 2016)

Blandad information i korthet
  • Fastnålat: Kemikaliearbetet för Naturskyddsföreningen Malmö omformas: Kemikaliesamtalen har i fyra år utgjort plattformen för detta arbete, som nu istället integreras i Kemikaliegruppen samt Malmökretsens ordinarie verksamhet. Denna webbsida är numera mindre aktiv men kommer att finnas kvar.  (Feb. 2016)
  • Okt 2016: "Fräsch på riktigt!" är en treårig kampanj som nyss startat, med syfte att underlätta för oss som vill bli fräscha utan att bli förgiftade. Miljövänliga veckan (v40) kommer att ha detta tema i år och nästa år. Och vi i Malmögruppen bidrar förstås - bl.a. med detta event 9 okt. 
  • Okt 2015: 1) I en satsning på det regionala kemiarbetet har vi startat Kemikalienätverket Skåne. Vi är fortfarande i uppstartsfas och även nästa möte kommer att handla om strategi och organisation.  2) I ett samarbete med Malmö högskolas miljöförening Fenix visas filmen Underkastelsen för allmänheten, och det blir samtal efter filmen. Dessutom smygstartar vi den nationella kampanjen om "Hygien och kosmetika" med ett eget event. Mer om kommande aktiviteter här
  • I vintras bildades en särskild temagrupp om sexrelaterade kemikalier. Denna satsning fokuserade till en början på sexleksaker, vilket uppmärksammats av Sydsvenskan och P3, och fortsätter under 2015 med andra fokus. Resultaten rapporteras längre fram, och innan dess har vi event med fokusfrågorna. (Se längre ner på sidan) 
  • Dec 2014: Kemikaliegruppen har varit passiv under sommarhalvåret, men nu händer det mer. Utöver att träffas har vi utfört en inventering av utbudet i leksaksbutiker. Detta ledde fram till en artikel som ska underlätta för er som vill handla mer hållbart. Här är den längre redovisningen.  Håll koll på kommande aktiviteter i posten nedan.
  • Okt: Om man vill göra något aktivt för att minska på gifter i vardagen finns det flera saker: Utnyttja din rätt att få veta om en vara innehåller farliga ämnen. Använd appen ”Vara utan fara”. Skriv under namninsamlingar, t.ex. Kemikalieupproret och Stoppa bisfenolerna.
    Fler exempel finner ni i posten nedan ("Vad kan jag själv göra?”).
  • Sep: Malmökretsen/KemSam är med i ett projekt för att få fram nya kemiföreläsare. Läs mer här.
  • Mars 2014: Ett urval av de bilder som använts under bl.a. samtalsträffar finns samlade i denna uppdaterade presentation. (Finns även bland länkarna i kolumnen till höger.)
  • Naturskyddsföreningen i Malmö/Kemikaliesamtalen kommer att samverka med MKB och Augustenborgs förskola i projektet "Inga gifter i våra förskolor" som börjar i feb. 2014. 
  • 2 dec 2013: Idag släpps Naturskyddsföreningens rapport Giftfria barn leka bäst, och i samband med det gjorde Kemikaliesamtalens ansvarige ett uttalande i TV4
  • Framväxande av plattform/nätverk för kemikalieintresserade i Malmötrakten:  Vår egen lokala arbetsgrupp (KeMÖ) växer både till antal och aktiviteter, och alla är välkomna.  Dessutom finns ett nybildat nätverk med inriktning Giftfri förskola bestående av arkitekter, cleantech, upphandlare, förskola, bostadsbolag m.fl. Några av dem kan du träffa på LowTox-dagen 12 nov.
  • 16 Sep 2013: Yesterday the first ever workshop/lecture in english took place. Here is the english presentation and a short printable summary to put on your refrigerators. 
  • Aug 2013: Efter sommaruppehåll tar vi nya tag med ansökningar till projekt, och ökar dialogen med potentiella samarbetspartners i Malmö. Dessutom ska vi under hösten delta i den nationella kampanjen Giftfri förskola där vi bl.a. inventerar förskolor. 
  • Mars 2013: Miljönämnden har nu lämnat ett svar angående namninsamlingen/initiativet. 
  • Nov 2012: Namninsamlingen har nu skickats till miljönämnden, och kommer att behandlas i början av 2013. Vi har inlett en dialog med miljöförvaltningen. Artikel om namninsamlingen, sidan 2. 
  • Nedan kan man läsa om kommande och genomförda aktiviteter inom satsningen Kemikaliesamtalen

För allmänna keminyheter: Kemikalieinspektionens hemsida samt Naturskyddsföreningens hemsida och blogg. (Länkar i kolumnen till höger) + Bonusnyheter och en lista från danska konsumentrådet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar